FN`s bærekraftsmål i lys av TGTG

FN`s bærekraftsmål i lys av TGTG

Save Food - Help The Planet | Too Good To Go
Hentet: https://toogoodtogo.com/en-us

Too Good To Go er en mobilapplikasjon, hvor en sammenkobler ulike restauranter og butikker med usolgt matoverskudd til kunder. Målet deres er å redusere matavfall på og bidra til kampen mot matsvinn. Bærekraft er med andre ord på deres agenda, hvor de hjelper bedrifter med redusering av svinn. I denne sammenheng kan vi trekke flere paralleller med FN`s bærekrafts mål, som ansvarlig forbruk av produksjon, utrydde sult og å stoppe klimaendringene.

Hentet: https://globalcompact.no/barekraftsmal/mal-12-ansvarlig-forbruk-og-produksjon/

Ansvarlig forbruk og produksjon

I dagens samfunn blir det produsert, samt forbruket, mer enn hva som er miljømessig bærekraftig. En alvorlig konsekvens av forbruket er at vi bruker opp mer og mer av jordens skjøre ressurser. Ser vi dette i lys med fremtiden, finner vi fort ut at konsekvensene kan være svært alvorlig. Det er derfor svært viktig å endre livsstilen vi har i henhold til forbruk, slik at fremtidige generasjoner også kan dra nytte av gode levevilkår. Ved produksjon av produkter krever man mange ressurser, som ofte bringer skade på miljøet og videre øker klimautslippet. klimautslippet.

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon | Verdensmål | Verdens Beste Nyheter
Hentet: https://n9.cl/itbgq

Målet om ansvarlig produksjon og forbruk omhandler å finne produksjonsløsninger som er mer bærekraftige og å endre forbrukernes forbrukeratferd. Effekten av målet er å redusere klimaendringene, skape en økonomisk vekst, samt å øke livskvaliteten til både dyr og mennesker. Dette kan gjøres ved blant annet å redusere matsvinn, slik TGTG medvirker til, eller ved å pante og kildesortere m.m..

For oss i Norge er slike endringer noe vi er godt i gang med, samtidig som endringene er overkommelige. Ser vi derimot over til andre land, hvor slike systemer ikke er godt integrert, kan overkommeligheten være vanskelig. Likevel ser vi at Norge også har mye å lære innad i bedrifter når det gjelder innovative løsninger og sirkulær økonomi. TGTG sitt bidrag med å redusere matsvinn er en god start i en mer bærekraftig retning.

Utrydde sult

I Norge produserer vi store mengder med mat, så store mengder at vi kan mette alle mennesker på jorda. Mengdene er så store at vi kaster så mye som en tredjedel av all mat produsert i landet vårt.

FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter  | ABC Nyheter
Hentet: https://n9.cl/4tfo8

FN`s bærekraftsmål om å utrydde sult belager seg på å forsørge all mat på en mer bærekraftig måte. En av løsningene her er å endre tankegangen når det gjelder fisking, dyrking og slakting, for å ikke produsere for mye. En annen løsning kan være å fordele maten isteden for å kaste den. Om vår atferd endres vil alle få muligheten til å spise mer næringsrikt. Det er flere selskap som er opptatt av endring på dette planet. Selskapene som er interessert i dette er ofte gode når det gjelder tiltaks iverksetting. De ønsker å ta del i den globale verdiskapningen, støtte oppunder andre bedrifter, samt hjelpe de i samfunnet som er økonomisk svake.

En av de største miljøutfordringene vi står ovenfor er matsvinn. Too Good To Go bidrar til nettopp å redusere dette. Med sine reduserte priser er med på å skape verdi for maten som tidligere ble kastet. Samarbeidet deres med matbutikker og cafeer fører på den ene siden til redusering av svinn, mens på den andre siden hjelper det mennesker med dårligere råd å få tak i god mat.

Stoppe klimaendringene

Klimautslippene i verden er 50% høyere i dag enn hva utslippene var i 1990. Situasjonen er på mange måter kritisk, da det er en grense for hva naturen kan tåle. Dersom temperaturen fortsetter å være stigende vil vi ikke lenger klare å holde klimaendringene i sjakk. Det er derfor viktig å se alvoret og å handle raskt.

Konsekvenser av global oppvarming - naturvernforbundet.no
Hentet: https://n9.cl/x0ph3

Naturkatastrofer, tsunamier, mindre poler, utryddede arter og tapte menneskeliv er noen av konsekvensene vi står ovenfor når det gjelder klimaendringene. Alvoret er til stede og vi må utføre kollektive handlinger for å bedre situasjonen. Bedrifter på den ene siden kan bidra ti minskning av utslipp, som CO2 og heller benytte seg av mer fornybar energi. Grønne bedrifter er en løsning, slik som TGTG. De jobber ut fra bærekraftige mål, som både inspirerer og hjelper mennesker til å opptre mer bærekraftig, ved å benytte seg av tilgjengelige ressurser. Ved å redde overskuddsmat, slipper man prosessen med at det enten blir brent eller nedbrutt, som igjen har positiv effekt ved minskning av CO2 og andre klimagasser.  

Litteraturliste:

FNsBærekraftsmål. Globalcompact.no. 2022. https://globalcompact.no/barekraftsmal/mal-2-utrydde-sult/ 
FNsBærekraftsmål. Globalcompact.no. 2022. https://globalcompact.no/barekraftsmal/mal-12-ansvarlig-forbruk-og-produksjon/ 
FNsBærekraftsmål. Globalcompact.no. 2022. https://globalcompact.no/barekraftsmal/mal-13 stoppe-klimaendringene/
Too Good To Go. 2022. https://toogoodtogo.no/no/movement 
TooGoodToGo.2022. https://toogoodtogo.no/no/movement/education/ofte-stilte-spoersmaal 
https://en.wikipedia.org/wiki/Too_Good_To_Go

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *