Mediepåvirkning

Mediepåvirkning

Filterbobler og ekkokamre

Hentet: https://anakkabupaten.blogspot.com/2019/06/filter-bubbles-effect.html

Visste du at resultatene du får på Google etter et søk er et resultat basert på deg, dine elektroniske fotspor og din atferd? Dette er et resultat av filterbobler, som kan videre føre til ekkokamre. På mange måter er det en god metode for å få tilpasset informasjon etter søkerens behov, likevel er det totalt sett noe som kan føre til store konsekvenser ettersom vi kan bli isolert i egne ideologiske og kulturelle boble.

Filterbobler

Begrepet filterboble ble kjent gjennom boken «The Filter Bubble» av forfatteren Eli Pariser.
Det er filtrering av informasjon, som gjør at innholdet vi får på nyheter, søkemotorer eller sosiale medier er tilpasset hver og en av oss. Prinsippet går ut på å fjerne bort irrelevant informasjon, slik at de søkene du foretar er best egnet deg. Dersom du søker opp noe på Google og du kun får et perspektiv av saken fremvist, er du mest sannsynlig i en filterboble.

Store aktører som eksempelvis Facebook og Google benytter seg av filterboble-algoritmene, slik at informasjonen som sendes ut er skreddersydd til hvert enkelt individ. Ettersom du søker mer, etterlater du deg elektroniske fotspor, som videre gjør at algoritmene kjenner deg bedre og bedre. Resultatet av dine elektroniske fotspor, medfører til at du får skreddersydd innhold basert på dine synspunkter, handlinger og interesser.

Ekkokamre

Et ekkokammer er en metaforisk beskrivelse, som tar for seg situasjoner hvor informasjon, ideer og oppfatninger forsterkes gjennom repetisjon og gjentatt kommunikasjon. Her ser man ofte bort fra motstridene synspunkter og holder seg til de meninger og fakta en blir presentert. Med andre ord, blir det en leser og søker opp mer bekreftende.

Et eksempel på et ekkokammer kan være en Facebook gruppe, hvor flere deler samme meninger, holdninger og perspektiver. Det blir med andre ord ikke rom for andres synspunkter, da det en leser og hører om i gruppen er «korrekt» informasjon.

Fake news som konsekvens

Slik avslører du falske nyheter | Kaspersky
Hentet: https://www.kaspersky.no/resource-center/preemptive-safety/how-to-identify-fake-news

Ekkokamre og filterbobler kan ha ulike konsekvenser for samfunnet. Spredningen av fake news er en av konsekvensene, som medfører til påvirkning i folks oppfatning og meninger på generell basis. En videre konsekvens av spredning av falske nyheter er omfanget av feilinformasjon som mulig kan komme ut og påvirke mange.

I et ekkokammer kan falske nyheter skape sterke reaksjoner, som kan utvikles til handlinger en ellers ikke ville hatt. Vi vet at store deler av befolkningen daglig får nyheter ved å bruke sosiale medier. Falske nyheter kan derfor undergrave etablerte mediers troverdighet og samtidig føre til skepsis til ulike systemer.

I en verden hvor Fake news fort kan bli delt, er det desto viktigere å stille seg kritisk til informasjonen og informasjonskilden. Vi får informasjon fra alle kanter og det kan være vanskelig å vite hvilken informasjon en skal stole på. Facebook har utført endringer for å minske spredningen av falske nyheter, noe som er etter min mening et steg i riktig retning.

Litteraturliste

https://anakkabupaten.blogspot.com/2019/06/filter-bubbles-effect.html

https://snl.no/filterboble

https://ndla.no/nb/subject:1:50dfc86d-6566-4a45-a531-d32b82e8bfa1/topic:3:dac1fafd-44f0-459e-a17e-10207ff70f5e/topic:3:368430cc-6bf7-4213-a988-0a50510eccc8/resource:b7008144-b24b-42d5-ae7d-2bb7d9d61383

https://ndla.no/subject:1:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e/topic:2:185993/resource:1:107782

https://www.kaspersky.no/resource-center/preemptive-safety/how-to-identify-fake-news

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *